Vedlikehold av smykker

Bruk og oppbevaring

Gull og sølv er myke metaller som krever varsom behandling. Oppbevar sølvsmykkene dine i lufttett pose eller skrin, da sølv over tid vil oksidere og bli mørkere. Gummistrikker må ikke brukes rundt poser eller direkte på sølvsmykker, da de setter varige mørke flekker på sølvet.

Det er en fordel om du tar av deg smykkene når du trener, dusjer, vasker opp, sover og i andre situasjoner der smykkene kan bli skadet. Oppbevar smykkene dine på en egnet plass, gjerne i et smykkeskrin. Smykkene bør ligge separat eller med en myk stoffbit mellom for å unngå riper og skader.
Unngå kontakt med vann, hårspray, hudkremer og andre fuktige materialer.

På utsatte steder oppstår det på sikt slitasje på smykkene og da helst smykker/ringer med steiner/diamanter. Vi anbefaler derfor at du leverer inn smykkene dine for profesjonelt ettersyn og kanskje en liten oppussing helst en gang i året.

Puss og rens

Som andre ting i livet trenger også smykker litt omtanke og kjærlighet. Følger du noen enkle råd, varer de mye lenger. Gull holder seg stort sett bra, mens sølv oksyderer i møte med luft. Behandle det jevnlig med ordentlig sølvpuss (kjøpt hos en gullsmed) Når du pusser dine sølvsmykker, så bruk en bløt klut, gjerne bomull. Bruk av hard klut kan gi riper.

Diamantsmykker bør renses innimellom. En blanding av lunket vann, Zalo og litt salmiakk fungerer fint. Bruk en gammel tannbørste, skyll i rent vann og avslutt med å tørke dem godt.

Det er lurt å få en gullsmed til å sjekke smykket med jevne mellomrom.
Smykker blir utsatt for mer slitasje enn du kanskje tror. Særlig gjelder dette ringer og armbånd. Stener kan falle ut på grunna av slitte klør, eller man kan miste hele armbåndet fordi låsen er slitt. Det tar oss bare et minutt eller to å sjekke om alt er i orden. Trengs smykket å repareres, tar vi oss av saken før det er for sent.