Oppbevaring og vedlikehold av bunadsølv

Oppbevaring
For at bunadsølvet skal holde seg som nytt lengst mulig er det viktig å oppbevare det mørkt, tørt og lufttett. Vi anbefaler poser med lynslås eller de lufttette skrina til Telerosa. Skrinene har et lufttett indre skrin som gjør at du ikke behøver å legge bunadsølvet i plastposer før det legges i skrinet. Dersom du oppbevarer sølvet i et treskrin eller lignende, anbefaler vi at du legger det i plastposer før du legger det i skrinet.

Sølvet som er fastsydd, slik som maljer og knapper må også pakkes inn. Du kan for eksempel ta plastfolie som du får kjøpt i matbutikken og pakke rundt sølvet.

Unngå gummistrikk i nærheten av bunadsølvet, da gummi inneholder svovel som gjør at sølvet anløper.

Vedlikehold og puss
Dersom bunadsølvet ditt trenger oppussing eller reparasjon hjelper vi deg gjerne. Leverer du det til oss vil resultatet bli like fint som da det var nytt. Vi legger også på ny forgylling på det som skal være gullfarget, og vi forsølver det hvite sølvet med fintsølv slik at det ikke anløper så fort.

Men noen enkle tips kan du prøve selv: Dersom du har sølt noe på bunadsølvet, som mat eller lignende, bør det vaskes av samme dag. Vask sølvet i lunket zalovann og bruk en tannbørste for å få bort alt. Skyll godt i rent vann og tørk godt.

Har du bunadsølv som skal være helt hvitt og det har begynt å anløpe kan du dyppe det 2-3 sekunder i flytende sølvdip (kjøpes hos gullsmed). Skyll deretter svært godt under rennende vann. (OBS: Vær forsiktig med å dyppe halsknapper og mansjettknapper i sølvdipen. De er hule, og får du først sølvdip inni dem kan det være vanskelig å få ut selv. Dersom det senere renner ut på skjorten blir den ødelagt.)

Det er viktig at bunadsølvet er helt tørt før du legger det tilbake i den tette posen. Bruk gjerne en hårføner eller la det ligge til tørk natten over for å være sikker på at det ikke er noe fukt igjen i kriker og kroker.

Men vær forsiktig med sterke sølvpussemidler, spesielt dersom sølvet ditt skal være forgylt eller oksidert. Pussemidlene sliter veldig på denne overflatebehandlingen og det kan lett miste både farge og glans.

Sølvpussekrem må du ikke bruke på bunadsølvet! Det vil bare tette seg nedi kriker og kroker, du får ikke bort sølvkremrestene og det blir da liggende igjen et grått belegg.

Knapper som er sydd fast kan du enkelt pusse med en sølvpusseklut som du får kjøpt hos gullsmeden. Bruk en kartongbit som du skjærer et snitt i, slik at du kan smette den under knappen. På den måten kan du enkelt pusse sølvknappene uten at pussekluten kommer i kontakt med bunadstoffet.

Se vårt utvalg av oppbevaringsskrin til ditt bunadsølv!